Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

vineri, 17 martie 2017

Batoane din mamaliga și sos aioli

Îmi place mamaliga si cred ca si voua  :). Dar daca am face o reteta diferita ? Imi place sa-ncerc.
Am pregatit-o si cu dovleac pentru Halloween !! Vezi aici toate retele mele cu mamaliga.
De data asta vreau s-o fac sub forma de cartofi prăjiți! 
Fara cartofi si fara prajeala caci coapta la cuptor dar nici chiar dietetica caci servita cu un sos allioli (sau aioli).
Allioli este un sos tipic al bucătăriei mediteraneene și este format dintr-o emulsie de usturoi, ulei de măsline și sare.
Cuvântul allioli provine din limba catalană din cuvintele all i oli ceea ce înseamnă usturoi și ulei.
În alte zone ale mediteranei, unde este de asemenea tradițional, se poate întâlni după denumirile de: alhòli în limba occitană , aglioli sau aioli în italiană, alioli în spaniolă, aïoli în limba piemonteză și franceză.

Sosul allioli în general acompaniază carnea de pește și rac, cărnurile la grătar sau rotisor, cartofii prăjiți. În fabricarea allioliului, în industrie, se folosește și gălbenuș de ou pentru a omogeniza mai bine sosul. Sosul este asemănător într-o oarecare măsură sosului toum, tradițional în Liban și Siria care este alcătuit din ulei de măsline sau floarea-soarelui, sare, zeamă de lămâie și o cantitate mult 
mai mare de usturoi decât la sosul allioli. Și acest sos pentru închegare poate primi gălbenuș de ou.
(sursa: wikipedia)
Ingrediente:
Pentru mamaliga: 
40 cl de apă 
20 cl de lapte 
1/2 cub Knorr de pui
120 g de faina de porumb
40 g parmezan ras  
2 linguri de ulei de măsline 
cimbru, sare 

Pentru sosul aioli: 
2-3 catei de usturoi (fara germeni)
1 cartof mic fiert 
1 gălbenuș de ou  
1 strop de otet sau suc de lamaie 
10 cl de ulei de măsline 
2 linguri de smântână 
sare și piper 
1 vârf  de pudra curcuma 

Mod de preparare: 
Într-o cratiță, se pun la fiert apa si laptele. 
Punem cubul de pui și se adaugă mămăliga în ploaie. 
Se fierbe 8-10 minute amestecand in continuu. 
Se lasa sa se raceasca un pic, apoi se adaugă parmezanul, cimbrul și piperul. Se verifică de sare. 
Varstti într-o tavă intinsa pentru gratin. Acoperiti la suprafata cu o folie de plastic. 
Se lasa sa se răceasca complet 2-3 ore. 
Intre timp preparati sosul aioli. 
Se fierbe un cartof cu tot cu coaja. Se curata si se paseaza cu ajutorul unei furculite.
Zdrobiti usturoiul într-un mojar cu un pistil. Se amestecă cartoful cu usturoi și gălbenușul de ou. Se freaca bine,se adaugă oțetul și treptat uleiul de masline si smantana amestecand ca pentru o maioneza. 
Se adaugă curcuma, sare și piper. Se pune la rece. 
       
Se scoate din tava mamaliga si se taie in batoane de marimea cartofilor prajiti.
Se pun pe o foaie de copt unsa si se ung usor cu un pic de ulei de masline.
Se coc la 200 ° C timp de 15 minute. Se intorc si se coc pe cealata parte inca 10-15 minute. 
Trebuie sa fie aurii si rumeniti pe margini.
Se servesc calzi acompaniati de sosul aioli rece. Cu un pahar de bere? :)
Buna degustare !

imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...