Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

miercuri, 26 octombrie 2016

Snitel vienez de pui

Astazi 26 octombrie este ziua nationala a Austriei.
Republica Austria a fost proclamată la 12 noiembrie 1918, după dizolvarea Imperiului Austro-Ungar. În 1938 a fost anexată de Germania nazistă, iar în 1945 şi-a redobândit statalitatea odată cu proclamarea celei de-a doua Republici Austriece la 27 aprilie, sub ocupaţia trupelor sovietice, americane, britanice şi franceze. La 26 octombrie 1955 (Ziua Naţională a Austriei), ţara şi-a câştigat independenţa deplină, sub condiţia păstrării neutralităţii. În aceeaşi zi, Consiliul Naţional (Parlamentul) austriac a adoptat Legea constituţională a „neutralităţii permanente”, componentă esenţială a identităţii de stat a Republicii Austria.

Wiener Schnitzel sau snitelul vienez este un fel de mancare national in Austria iar reteta a fost preluata si adaptata in bucatariile multor popoare.
Originea lui este destul de controversata. Se spune ca ar avea la baza un fel de mancare din nordul Italiei, Cotoletta alla Millanese, a carui reteta generalul Joseph Radetzky ar fi adus-o in Austria la mijlocul secolului XIX. In acelasi timp, exista voci care sustin ca snitelul era preparat in Viena inca din secolul XVIII.
Metoda de a fragezi bucati subtiri de carne prin batere, prajindu-le apoi, este insa cu mult mai veche, fiind mentionata si in Apicius , o culegere de retete romane din secolul IV-V. In Deipnosophistae, o sursa importanta de retete grecesti, scrisa de Athenaios in secolul III, apar notiunile de cotlet, tigaie si pesmet.
In prezent, conform legilor austriece, doar snitelul care are la baza carne de vitel se poate numi Wiener Schnitzel. Exista insa restaurante care prepara snitelul din carne de porc, acestea fiind insa nevoite sa scrie in meniu tipul de carne (Wiener Schnitzel vom Schwein ).
(surse: viena.mae.ro, foodstory.stirileprotv.ro)

Eu va prezinta o varianta de snitel din carne de pui si fara pesmet, reteta din copilarie- si cea mai buna dupa mine :)

Ingrediente:
- 400 gr piept de pui 
- 100 gr de faina
- 3 oua
- sare si piper
- ulei de prajit
- 1 lamaie

Mod de preparare:

Se bate carnea, se sareaza si se pune piper.

Pregatiti faina intr-o farfurie si treceti carnea de pui bine prin faina.

Intr-un bol bateti ouale cu o furculita , puneti sare si piper. Adaugati o lingura de faina si 2-3 linguri de apa calda. Amestecati bine. 
Treceti carnea infarinata prin ou si puneti la prajit intr-o tigaie in uleiul incins.
Colorati bine la foc potrivit pe fiecare parte.

Scoateti snitelele pe hartie absorbanta
Servitie ca antreu cu o salata verde asezonata sau ca mancare cu un piure de cartofi.
Mie-mi place sa pun suc de lamaie deasupra.


Pofta Buna !!!!!

imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...