Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

miercuri, 12 octombrie 2016

Mancare de ardei andaluza

Astăzi 12 octombrie este Ziua Națională a Spaniei.
Ziua Hispanității, ori Ziua Hispanismului, cunoscută și ca Sărbătoarea Națională a Spaniei (în spaniolă Día de la Hispanidad, Fiesta Nacional de España, catalană Dia de la Hispanitat, Festa Nacional d'Espanya) este ziua care comemorează Descoperirea Americii de către Cristofor Columb la 12 octombrie 1492.
În 1492 a fost finanţată prima călătorie pe Atlantic a lui Cristofor Columb, spre “Lumea Nouă”. Ferdinand al V-lea, regele Castiliei, şi regina Isabella au fost de acord să sponsorizeze expediţia.
Contractul semnat menţiona că navigatorul devenea vicerege asupra tuturor teritoriilor descoperite şi în plus i se acorda o zecime din toate metalele preţioase descoperite sub jurisdicţia sa.
Astfel, la fiecare 12 octombrie, spaniolii se imbraca in haine de sarbatoare pentru a celebra cum se cuvine ceea ce ei numesc «Dia da Hispanidade».
Ceremonia de comemorare a descoperirii Americii consta intr-o parada militara ce are loc de regula in Madrid, capitala tarii, ceremonie prezidata de Regele Spaniei si de Presedintele Guvernului spaniol. In fiecare an de Ziua Nationala a Spaniei, Fortele Armate ofera demonstratii aviatice impresionante celor veniti sa asiste la parada.
Printre multele retete care compun bucataria variata a Spaniei, unele dintre ele sunt comune pe intreg teritoriul: tortilla de patata (omleta de cartofi), gazpacho (supa rece de rosii), paella (orez cu sofran), stufatul si tocana (fabada asturiana - tocana de fasole), migas (paine veche de o zi cu usturoi si pimenton - paprika afumata, si ulei de masline), carnati (cum ar fi embutidos - carnat de porc, chorizo - carnat de porc cu paprika, and morcilla - carnat de sange), mariscos (fructe de mare), lechazo asado (miel de lapte prajit), chuletillas (cotlet de miel de lapte la gratar), jamón serrano (sunca sarata uscata), si branzeturi. Se mananca si multe feluri de mancare bazate pe legume boabe (linte, boabe verzi, naut), supe si paine, cu numeroase varietati regionale.
Deserturile spaniole difera putin de la regiune la regiune. Sunt preferate crema din oua si lapte, tartele cu fructe, budinca de orez, torrijas (paine prajita frantuzeasca), turron (un desert de Craciun cu migdale si miere) si bineinteles churros.
In ceea ce priveste bucatariile regionale spaniole, desi acestea difera mult intre ele, au totusi caracteristici comune cum ar fi:
  • Folosirea uleiului de masline la gatit;
  • Folosirea sofrito (sos de rosii cu usturoi, ceapa si ulei de masline) ca baza pentru multe feluri de mancare;
  • Usturoiul si ceapa sunt condimentele cele mai importante;
  • Obiceiul de a bea vin in timpul mesei;
  • Painea acompaniaza cea mai mare majoritate a meselor;
  • Consumul de salate, in special vara;
  • Consumul de fructe sau produse lactate drept desert. (http://www.gustos.ro/)
Va prezint o retete specifica din Andaluzia.
Bucătarii locali sunt consideraţi a fi cei mai buni din lume. La baza preparatelor stau fructele de mare, toate felurile de carne, legumele şi vinul. Aici, se simte influenţa culturii orientale şi a celei ebraice Specialităţile locale sunt supele reci- gazpacho, salmorejo, omletele de cartofi tortilla şi tapas. Acestea se consumă împreună cu un vin andaluz. Andaluzia este cel mai mare producător de vin din Europa.

Ingrediente : pentru 4 persoane
- 300 g ardei rosu, galben si verde
- 1 ceapa
- 1 catel de usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- 150 g de carnat chorizo
- 2 rosii
- 1 doza/pachetel de sofran
- 250 g de naut in conserva bine scurs
- 1 cub Knorr de pui
- 10 cl de apa
- sare, piper



Mod de preparare:

Spalati legumele.

Curatati si taiati marunt ceapa si usturoiul.



Taiati ardeiul in lamele si rosiile in cubulete.

Caliti ceapa si usturoiul in uleiul de masline, adaugati ardeii si rosiile si gatiti timp de 15 minute.

Puneti carnatul curatat de piele si taiat rondele , nautul, sofranul si cubul de pui dizolvat in apa.

Gatiti la foc potrivit timp de 20 de minute, amestecati din cand in cand.
Puneti sare si piper. Serviti cald.
Se poate servi acompaniat de coucous sau bulgur.
Ce este bulgurul ? Crupe din boabe de grâu încolțite sau opărite, apoi uscate și măcinate grosier, fierte ca păsatul, consumate tradițional în țările orientale (cu bulete de carne, stafide, năut etc.Bulgur este un ingredient comun in bucataria armeneasca, siriana, turceasca, mediteraneana si din Orientul Mijlociu. Are un gust fin asemanantor cu cel al nucilor.
Este folosit in pilafuri, supe, produse de patiserie, sau ca umplutura.
Este folosit si in paine si reprezinta ingredientul principal in salata tabbouleh salad si in kibbeh. Valoarea nutritionala ridicata il recomanda ca un bun substitut pentru orez si cuscus.
Pofta Buna!

imprimez print 

Un comentariu:

  1. O reteta interesanta, plina de culoare si tare aromata, mi-a placut!

    Cu drag,
    Anca

    RăspundețiȘtergere

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...